Tuesday, August 9, 2011

Duhai Teman Sejatiku (^_^)



Duhai teman sejatiku...
Di saat gersang jiwaku
Kau sirami muhasabah
Di saat tandus amalku
Kau suburkan qudwah
Di saat gugur semangatku
Kau bajai quwwah

Duhai teman sejatiku...
Tika air mataku berguguran
Kau turut kepiluan
Tika senyumku tak lekang
Kau ceria berpanjangan
Tika kesedihan bertamu
Kau hiburkan semampumu
Tika lemah menyapa
Kau ingatkan janji-Nya
Tika kejayaanku tercipta
Kau doakan redha-Nya bersama

Duhai teman sejatiku...
Masihkah kau semadikan di minda?
Bahawa ukhuwah yang terjalin antara kita
Adalah cinta tulus bersulam taqwa
Rangkaian jiwa sesama insan manusia
Menjadi lambang keagungan cinta
Terhadap Sang Khaliq Maha Pencipta

Duhai teman sejatiku...
Berjanjilah...
Ukhuwah kita yang terbina
Kerana cinta pada-Nya
Takkan terhalang
Oleh tembok minda manusia
Takkan hilang
Dek api yang menjulang
Takkan sirna
Dek kabus yang kelam
Tapi hanyakan musnah
Dek api yang hitam...

Ya Allah...
Tatkala bahang Mahsyar-Mu
Menjilat tubuh
Izinkan kami sama-sama berteduh
Tatkala Mizan-Mu teliti mengira
Beratkan neracanya atas setiap jasa
Naungi kami di sana
Berkat kasih kerana-Mu semata
Andai ku layak ke Syurga
Ku pinta dia bersama...

Sungguh...aku menyintaimu kerana Allah...teman sejatiku...ukhuwah fillah abadan abadaa...


Petikan dari karya Kak Fatimah Syarha Mohd. Noordin 

Di Atas Satu Cinta ~Subhanallah~

Cinta yang dibina bukan cinta kosong 
tetapi cinta yang punya pengertian yang luhur 
dan hanya dapat dirasakan dengan jiwa yang bersih 
yang sentiasa mencari TUHAN... 


Jejak-jejak langkahku
Bagaikan lembaran waktu
Apakah ku masih bisa
Terus melangkah
serpihan hidupku
kan ku bangun 
di atas satu CINTA...


Subhanallah...
aku mencintainya
Subhanallah...
aku menyayanginya
dari ufuk Timur hingga ke Barat
selalu di hatiku


Ya ALLAH...
Jika aku jatuh cinta, cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya pada-Mu, 
agar bertambah kekuatan ku untuk menyintai-Mu.


Ar-Rahman...
Jika aku jatuh hati pada seseorang, izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut kepada-Mu agar aku tidak terjatuh dalam jurang cinta nafsu. 







Monday, April 11, 2011

Adam dan Hawa =)


Adam...
Kau bilang dirimu hebat dan kuat ibarat pahlawan,
Gagah perkasa seperti Badang,
Kau gunakan Hawa sebagai umpan,
Untuk membuktikan kelelakianmu yang hanya temberang.
Hawa...
Kau bangga dengan kecantikan lahiriah yang ada padamu,
Kau sanjung tinggi Adam yang terpikat dengan keindahan rupamu,
Kau tersenyum manis saat Adam melihat lenggok tubuhmu,
Tapi kau marah dan benci bila ada segelintir Adam yang menegurmu.

Adam...
Kadangkala kekacakan yang ada padamu,
Bisa membuat Hawa lemah dan cair ibarat ais terkena api,
Hati yang rapuh mudah luluh dan tunduk pada nafsu,
Jiwa yang halus mudah pula jatuh hati.

Hawa...
Iblis menggunakanmu sebagai umpan untuk memerangkap Adam,
Kau harus ambil kesempatan ini untuk memperdayakan Iblis,
Selamatkanlah Adam dari cengkaman api yang tidak akan terpadam,
Jatuhkanlah musuh Islam dengan akal satumu yang genius.

Adam...
Kata-kata manis nistamu bisa menggoda hati Hawa,
Senyum nakalmu membuatkan Hawa semakin suka,
Lembutmu dalam berkata membuatkan Hawa senang mendekatimu,
Sikap prihatinmu membuat Hawa tergilakan perhatianmu.

Hawa...
Sikapmu yang tidak endah menjadikan Adam berani terhadapmu,
Berani mengambil kesempatan untuk menyentuh maruahmu,
Ketidaktegasanmu membuatkan Adam semakin suka akan dirimu,
Hingga kau pun hanyut dalam dunia cinta palsu.

Adam...
Kau bilang akalmu sembilan mengalahkan nafsumu yang satu,
Gunakanlah akalmu itu untuk mendidik nafsumu yang boleh membinasakan Hawa,
Cerdikkanlah akalmu itu dengan berjihad menentang nafsumu,
Agar Hawa terpelihara sentiasa dalam jagaan taqwa.

Hawa...
Lenggok tubuhmu bisa membuat Adam terpaku dan mata menjadi sepi,
Lembut suaramu bisa mencairkan hati lelaki Adam,
Longgarkanlah pakaianmu agar tubuhmu tertutup rapi,
Tegaskanlah suaramu supaya syaitan tidak berpeluang merasuk Adam.

Oleh itu Adam...
Bersikap tegaslah dengan Hawa dalam setiap urusanmu,
Kau harus kuat dan sabar dalam membimbing Hawa yang semakin liar,
Kau harus teruskan perjuanganmu menentang hawa nafsumu,
Agar nafsu Hawa tidak terus-terusan menular.

Adam... 
Hawa meminta agar kau bersikap tegas dan berani,
Supaya Hawa takut untuk menggoda dan mendekati,
Supaya syaitan tidak membisikkan godaan nafsu durjana,
Agar kau bisa menjadi pemimpin dan ketua yang diidami Hawa.

Begitu juga Hawa...
Mahalkanlah senyummu yang bisa menawan hati lelaki,
Jagalah dan peliharalah aurat dan maruah dirimu,
Untuk membentengi nafsu yang sangat dibenci,
Agar kau suci terpelihara saat Adam menyuntingmu.

Hawa...
Adam mudah cair dengan keanggunan wajahmu,
Namun...itu bukanlah yang Adam harapkan,
Adam mengharapkan Hawa yang berpegang teguh pada agama sebagai penyuci kalbu,
Adam juga menginginkan Hawa yang sopan dan memelihara aurat dalam berpakaian.

Dan
Untukmu Adam :
Jadilah Adam yang berpendidikan tinggi dalam agama yang bisa membimbing Hawa dari menjadi mangsa godaan syaitan dan nafsu yang boleh membinasakan.
Jadilah Adam yang murah dengan kata-kata nasihat dan teguran yang boleh memperbaiki Hawa.
Jadilah Adam yang sentiasa berjuang menentang nafsu dan memelihara maruah diri untuk orang tercinta yang sah bergelar isteri.
Jadilah juga Adam yang boleh menjadi ketua keluarga, imam dalam solat berjemaah dan pemimpin agama seperti yang diingini oleh Hawa.
Untukmu Hawa :
Jadilah Hawa yang tinggi dengan didikan agama, merendah diri dengan akhlak terpuji dan baik hati. Jadilah Hawa yang menjaga aurat dan maruah diri dari sewenang-wenangnya dilihat ajnabi.
Jadilah Hawa yang sentiasa haus akan ilmu nasihat dan teguran sebagai persiapan menjadi Hawa yang solehah untuk seorang yang sah bergelar suami.
Jadilah juga seorang Hawa yang bisa menjadi anak, ibu dan isteri yang solehah serta hamba Allah yang beriman dan bertaqwa seperti yang diidamkan oleh Adam.

Sunday, April 10, 2011

Tak Mampu Kehilangan Cinta

Sayang... di kejauhan ini
Ku sentuh hatimu dengan rasaku
Debarnya debar cinta
Denyutnya denyut setia
Ku usap air matamu yang jernih
Dengannya ku sulamrasa kasih
Kutatap matamu yang duka
Di situ kutemui makna rela

Sayang.. dikejauhan ini
Ku sapa salam setiamu
Ku sambut  senyum mesramu
Onak, duri dan jeriji besi ini
Tak kan menghalang bicara
rasa kita berdua...

Sayang, sayang, sayang,
Semakin terpisah...
cinta kita  semakin indah
Semakin jauh...
kasih kita semakin kukuh
Kita boleh hilang segalanya
Namun kita tidak mampu kehilangan cinta!


[Khas buat pasangan suami isteri yang tidak mampu kehilangan cinta antara mereka, hasil nukilan Ustaz Pahrol Mohd Juoi]

Monday, April 4, 2011

Happy sokmo =))

Assalamualaikum w.b.t...

~Great weekend~ 

Hujung minggu yg sangat menyeronokkan. 'Happy birthday Rayyan'. 3 tahun dah umur Rayyan. Memang seronok la kalau celebrate birthday budak2 kan. Macam2 aksi kanak2 yg dtg birthday party Rayyan smlm. Sian kat mama n abah penat berkemas malam tadi. Semoga Rayyan menjadi anak yg soleh n dapat membahagiakan mama n abah. Banyak sgt hadiah Rayyan dapat dah macam majlis kawen dah aunty tengok dan pasti lah hadiah ultraman yg paling banyak. Kalau hadiah selain ultraman kompem2 tak pandang, sib baik Rayyan nk pakai baju yg aunty bg. hehe...

Allah selamatkan kamu, 
Allah selamatkan kamu,
Allah selamatkan MUHAMMAD ADIF RAYYAN ,
Allah selamatkan kamu.




"Happy Birthday Rayyan"


Pic2 anak buah mimi ^_^



~Ayie & Asyriq~


~Firsal~


~Kakak @ Nurqaseh~



----> Thanx to family Mimi Syarene coz menerima kedatangan sy. InsyaAllah panjang umur n murah rezeki kita jumpa lagi. =)


Tuesday, March 29, 2011

Saya sangat penat... T_T

Dikala hati ini menangis,
Tiada siapa yg tahu,
Insan itu cuba ku buang jauh,
Namun bayangnya sentiasa mengekoriku,

Ya Allah...
Apakah ini petunjuk dariMu,
Andai dia bukan milikku,
Jauhkan aku dari dia,
Berikan aku ketenangan,
Aku dambakan hidayahMu ya Allah...

Andai dia tercipta untukku,
Tunjukkan aku jalan itu,
Damaikan hati ini dengan ketentuanMu,
Sesungguhnya Engkau adalah sebaik-baik Perancang.

Mudah untuk ku maafkan,
Tapi amat payah untuk aku melupakannya,
Allah...hanya Engkau mengetahui apa sahaja yg terpendam dalam hati ini,

Ma...
Angah tahu,
Telah banyak cinta yg ma tunjukkan,
Telah banyak kasih yg ma curahkan,
Telah banyak ketenangan dan kebahagiaan yg ma hadiahkan,
Terima kasih ma...
Hanya Allah mampu membalas semua itu.

Ya Allah...
Hadiahkan aku KETENANGAN...
Kurniakan aku KEBAHAGIAAN...
Hanya padaMu tempat ku meminta...
Terima kasih ya Allah atas semua nikmat yg telah dikurniakan...
Moga aku tergolong dalam hambaMu yg bersyukur. 

Sunday, March 27, 2011

ProUd oF You~~~

Lama dah tak update blog...al-maklum lah busy dengan proposal. Minggu lepas sy ke Penang menghadiri hari bersejarah adik tersayang. Sangat bangga dengan pencapaian dia. =) Moga dia dimurahkan rezeki untuk sambung degree nanti dalam bidang yang dia minat. InsyaAllah. Amiinnn. 

Adik!!! entry ni sgt2 special utk kamu~! As ur sister, i'm proud of you. Awk dah buat yg terbaik utk ma, abah n the whole family. ^^, Jangan cepat putus asa ye syg, teruskan doa, belum sampai rezeki utk awk lagi untuk sambung degree. S.A.B.A.R itu amat penting. 

Nak cte ckit pasal adik sy ni. Dia antara adik perempuan yg sy rapat, padahal ada dua je adik perempuan,hihi.... yg lagi sorang tu kurang mesra ckit tapi dua2 best kalau dapat kumpul sama2 walaupun jarang sekali tuk bertemu ketiga-tiganya. Adik sy yg ni tegas sgt2 sampai kadang2 sy pun kalah ngan dia. Takpe lah, sekali sekala kena mengalah jugak walaupun kakak, sebab dia buat benda yang betul. ;-)

Nama panggilan manja dia 'uda'. hihi~~~ comel kn??? Muda setahun je dr sy. Fuhhh...semangat blaja dia sgt la tinggi. Sangat rajin buat assigment, sgt detail orgnya, kemas dalam semua benda. Sy pun kalah. =( Kalau lah dr dlo sy mcm dia...mesti skang sy.....emmm...dah2 shieda jgn dikenang ape yg dah lepas tu. Move forward~!

Minggu lepas semua join konvo dia except my little sis coz dia kena siapkan assignment fashion design dia. Duk lah dia kat Gerik tu diam2. Tapi sepanjang kat Penang pun hujan je, tak sempat nk jalan2. Tapi bg sy ini adalah hujan rahmat sempena meraikan kejayaan adik sy ni. =) 

Setibanya di Penang, terus gerak ke homestay yg agak selesa lah jugak. hihi =p. Thanx adik~!!! Malam tu kami ke Padang Kota. Menikmati keindahan alam cipataaNya pd waktu malam. Cantiknya lampu2 hiasan kat bangunan tu..tak tau tu bangunan ape...lalalala~~~ tp cantik lah lampu hiasannya. Meh tengok picture2 kat bawah ni...khas utk tatapan kalian...


cantik kan lampu2 die =)

Ni plak gambar2 kami 1 family...ckit je ambik...





penat melayan celoteh n kerenah adik2 lelaki yg dua org tu...tapi happy sgt ngan diorg, mmg boleh jadi penghibur hati yg lara. Kalau tak caya, jom try~! ;-)

Hari Konvokesyen Nurshafini Roselan~!

Kami bangga dengan kamu!!!


Bunga merah yg sangat COMEL tu Ma n Abah yg bagi. Berebut nk bg bunga tu. Untung adik ;p


Fana takde =( 1st time konvo adik-beradik Fana takde. Next time make sure fana join ok. Lupa plak mesti la Fana join dah nama pun konvo dia. =)))





Nie hadiah2 yg org bg kat Finie =)






bestnya!!! ma pun tak ketinggalan nk bergambar ngan semua adiah2 tu...hehe ^^,


TAHNIAH Finie =) Good job. (^_^)

Wednesday, March 16, 2011

InsyaAllah...ada jalannya. =)


Everytime you feel like you cannot go on
You feel so lost
That your so alone
All you is see is night
And darkness all around
You feel so helpless
You can’t see which way to go
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Everytime you commit one more mistake
You feel you can’t repent
And that its way too late
Your’re so confused, wrong decisions you have made
Haunt your mind and your heart is full of shame
Don’t despair and never loose hope
Cause Allah is always by your side
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Insha Allah x3
Insya Allah you’ll find your way
Turn to Allah
He’s never far away
Put your trust in Him
Raise your hands and pray
OOO Ya Allah
Guide my steps don’t let me go astray
You’re the only one that showed me the way,
Showed me the way x2
Insha Allah x3
Insya Allah we’ll find the way

Yang ini versi Bahasa Melayu plak...lagi mudah untuk kita hayati. =) 

Andainya..
Kau rasa tak berupaya
Hidup sendirian tiada pembela
Segalanya suram,bagai malam yang gelap
tiada bantuan,tiada tujuan 
Janganlah berputus asa..
Kerana Allah bersamamu.. 
InsyaAllah… InsyaAllah…
InsyaAllah… Ada Jalannya… 
Andainya..
Kesalmu berulang lagi
Bagai tiada ruang untuk kembali
Tika keliru atas kesilapan lalu
Membelenggu hati dan fikiranmu 
Janganlah berputus asa…
Kerana Allah bersamamu… 
Kembalilah….
Kepada yang esa
Yakin padanya,panjatkanlah doa..
OOoo~ Ya Allah…
Pimpinlah daku dari tersasar
Tunjukkan daku ke jalan yang benar..
Jalan yang benar…Jalan yang benar..
Jalan yang benar…